Biografie Monika

Monika Mączka is geboren in Szczecin, in Nederland woont ze sinds 2007. Zij heeft haar opleiding afgerond aan de Technische Kappersschool te Szczecin, waar zij de titel MBO Kapper heeft verkregen. Ook heeft zij een master cursus afgerond waarna zij de titel Kapster –Master heeft verkregen, alsmede heeft zij een pedagogische cursus afgerond die haar de mogelijkheid geeft studenten op te leiden tot kappers.

Zij is bijzonder getalenteerd, ambitieus, hard werkend en vastberaden in het realiseren van gemaakte plannen en gestelde doelen. De houding zoals moed, ondernemingsgeest, creativiteit en vooral verantwoordelijkheid heeft zij al moeten vormen toen zij een 10-jarig meisje was. Als het oudste kind moest zij snel volwassen worden om verantwoordelijk te kunnen zijn, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar broertje en zusje.

Ondanks moeilijke gezinsomstandigheden, tragische beproevingen zoals het verlies van haar geliefde broertje en zusje, streefde zij zonder compromissen naar de verwezenlijking van haar dromen en naar het ontwikkelen van een unieke, enige in zijn soort stijl. Zij heeft de bovengenoemde opleiding met onderscheiding afgerond wat haar talent en passie voor de kappersvak heeft bevestigd.

Haar carrière begon in 1996. Al op haar zeventiende vertegenwoordigde zij de stad Szczecin op de Open Junior Kampioenschap van Polen in de categorie Bruidskapsels, waar ze alsnog werd onderscheiden. In de competities voelt ze zich alseen vis in het water. Haar volgende uitdaging was het werken bij één van de meest exclusieve kapsalons in haar regio, in Międzyzdroje-in het Amber Baltic Hotel, waar zij samen met de beste kappers werkte. Tot haar klanten behoorden toen beroemde zangers, politici en celebrities. Daar werd haar talent opgemerkt door een bekende fotograaf uit Parijs, wat de aanleiding gaf tot het bezoek aan de Wereldkampioenschap Kappers, de beroemde OMC Hairworld te Parijs, gevolgd door studio sessies. De resultaten daarvan waren foto's met hairstyling, die met regelmaat in de Parijse modecatalogi verschenen.

In 2008, na een intensieve cursus Nederlands, begon zij te werken bij de kapsalon Hairstyling Rimmelzwaan, heeft haar kwalificaties en diploma's laten erkennen en heeft de hoogste titel voor kappers verkregen: kapster –topstyliste. Haar volgende succes dat jaar was de deelname aan een wedstrijd georganiseerd door het merk Wella -“Fashion Week Milan”, waar zij de tweede plaats innam. De beloning die zij daarvoor van de eigenaar van de salon Rimmelzwaan-Marco kreeg, was een verrassing: een kappersschaar van haar droom –8 paar die tegelijkertijd knipten. Het was voor haar een grote onderscheiding en de volgende stap richting het goed laten uitkomen van haar eigen stijl. Het jaar 2010 was het jaar van grote veranderingen. Monika heeft de interieurinrichting van de Kapsalon Rimmelzwaan grondig uitgevoerd, waar zij bijzonder trots op was. Het heeft haar nog meer tot tevredenheid gestemd, dat haar ervaring en de praktijkin haar vak hun vruchten hebben afgeworpen in een prachtig interieur, fantastische sfeer alsmede in de onderscheiding “Pluim voor vernieuwende kapper” en de nominatie en overwinning van één van de klanten in de Tweede Kamerverkiezingen.

In 2012 wordt Monika praktijkopleider in haar vak en zij leidt studenten op vanuit de hele wereld. Zij draagt haar kennis over aan de volgende generaties toekomstige kappers, wat haar ontzettend veel genoegen doet. Het jaar 2012 is voor haar ook het jaar van de nominatie voor één van de belangrijkste projecten van het merk Wella, dat in mei 2013 voor haar positief is afgerond met de titel Master Expert Color. In 2013, de kapsalon Rimmelzwaan waarin Monika tot heden werkt, heeft de titel “De leukste kapsalon van het jaar” in de regio Leidschendam–Voorburg verkregen, wat een enorme onderscheiding was niet alleen voor de kapsalon, maar ook voor Monika zelf. Met het oog op haar ijver, voortreffelijke skills, en sociale vaardigheden, werd ze in 2013 opgemerkt door het opleidingscentrum ROC Mondriaan in Den Haag waar zij tot op heden de functie van examinator -kapper vervult.

Haar passie is ook het arbeidsrecht, waar zij zich enthousiast in verdiept. Vaak deelt zij allerlei nieuws en wetten met de in Nederland werkendemensen die moeite hebben met de kwesties van dat soort aard. In haar vrije tijd schrijft zij een autobiografie waarover wij binnenkort zullen horen. Monika deelt haar ervaringen, die zij tijdens haar beroepscarrière heeft opgebouwd, graag met anderen en zij kan een grote inspiratie zijn voor degenen die naar Nederland zijn gekomen op zoek naar een betere toekomst. Zij is het duidelijke bewijs dat men ambities, plannen en dromen dient te hebben en die te vervullen –ondanks alles. Haar levensmotto luidt: '' Je kunt je eigen leven een vorm geven zoals een kapsel of een boeket bloemen –prachtig en indrukwekkend''